Na jídelních lístcích se už brzy objeví informace o nebezpečných alergenech, které pokrmy obsahují a které nejčastěji způsobují zdravotní problémy. Přísným pravidlům se budou muset podřídit všechny podniky, od luxusních restaurací až po pouliční prodejce hotdogů či školní jídelny. Jde o největší změny v pohostinství od vstupu Česka do EU před 10 lety.
Povinnost uvádět u všech nabízených jídel, zda obsahují některý z nejrozšířenějších alergenů – jako jsou sója, ořechy nebo celer -, je nejviditelnější novinkou evropských pravidel, která zavádí nový zákon o potravinách.
Lidem, kteří jsou na ně citliví, mohou alergeny způsobit zdravotní potíže, v určitých případech i ohrožovat jejich život. Nedodržování nových pravidel by proto mohlo majitele restaurací vyjít hodně draho. Nejen proto, že by mohli dostat pokutu od úředníků. Hrozily by jim navíc i žaloby ze strany zákazníků, jimž by alergeny ublížily, a zdravotních pojišťoven, které by za jejich léčbu platily.
14 ALERGENŮ…
…určila EU jako ty, před nimiž se musí varovat. Jde o celer, obiloviny s lepkem, vejce, ryby, vlčí bob, mléko, měkkýše, hořčici, arašídy, mušle, sóju, ořechy, sezamové semínko a oxid siřičitý.