Je mnoho studií, které dokládají pozitivní vliv pití piva na zdraví člověka. Všeobecně ale platí, že vždy záleží hlavně na množství jeho požití. Oblíbený zlatavý mok totiž obsahuje mnoho vitaminů a dalších látek, které při střídmé a odpovědné konzumaci působí na lidský organismus velmi příznivě. Dokonce i prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., ohodnotil pivo, včetně nealko pivaza nejlepší nápoje, které kdy lidstvo vynalezlo. Hodnotí je jako nejlepší iontové nápoje, zejména po sportovních výkonech.
„Pojem zodpovědná konzumace v praxi představuje ideálně dva půllitry piva za den pro muže a maximálně dvě třetinky pro ženu,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. Tato dávka pokrývá stoprocentní doporučenou denní dávku vitamínu B1, navíc obsahuje antioxidanty a přirozenou kombinaci minerálů, zejména draslíku a hořčíku. Pivo je přirozeně prokvašený nápoj bez chemie a s vhodným obsahem iontů. Energetická hodnota piva je přibližně poloviční v porovnání se stejným objemem vína a lze ho pít i v podobě nealkoholického nápoje.
Umírněné popíjení piva má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Přispívá ke zvyšování hladiny „hodného“ cholesterolu o vysoké hustotě (HDL) a snižování hladiny „zlého“ cholesterolu o nízké hustotě (LDL). Snižuje stres, podporuje krevní oběh, snižuje riziko srdečních onemocnění a vysoký krevní tlak. Pivo obsahuje 400 až 500 kilokalorií na litr, a je tak kaloricky chudší než např. jablečná šťáva, mléko nebo cola. Obsahuje také antioxidanty, látky, které snižují riziko rakoviny a zvyšují celkovou tělesnou odolnost. Pro přítomnost značného množství iontů draslíku, hořčíku, fosforu a dalších stopových prvků se stává iontovým nápojem. Obsahkvalitní vody (až 92%) zabraňuje dehydrataci organismu.
Jeden litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Toto množství pokryje zhruba:
- 3 % denní potřeby vitaminu B1 – thiaminu, který štěpí sacharidy, čímž dodává tělu energii, mimo to má také význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu
- 20 % vitaminu B2 – riboflavinu, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání a také má vliv na kvalitu pokožky a zraku
- 35 % vitaminu B6 – pyridoxinu, který hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
- 45 % denní potřeby Niacinu, který působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol
- 52 % denní potřeby kyseliny listové, jenž je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle
Z minerálů pivo především obsahuje vápník a hořčík, zinek, železo, fluor a další. Také funguje jako prevence osteoporózy (7 % denní potřeby vápníku a 40 % hořčíku v 1 litru piva) a Alzheimerovy nemoci.
Tým lékařů a zdravotníků v čele s prof. MUDr. Milanem Šamánkem a DrSc., doc. MUDr. Zuzanou Urbanovou, CSc., vyhodnotila a porovnala tři evropské zdravotnické studie zaměřené právě na pití malého množství piva a jeho prospěšnosti na lidské zdraví.
Pivo je doporučováno při výskytu a tvorbě ledvinových kamenů, díky hořkým látkám, kyselině uhličité a tříslovinám přidávaným do piva z chmele, povzbuzuje chuť k jídlu. Látky v pivu obsažené zapříčiňují vyšší produkci slin a fermentů v ústech a napomáhají sekreci žaludečních šťáv, urychlují štěpení tuků a bílkovin, díky kterým se zlepšuje trávení. Hořké látky mají také antibakteriální a baktericidní účinky. V britské studii provedené u 7 735 mužů snížilo pravidelné pití malého množství piva ve srovnání s nepijáky celkovou úmrtnost o 16 %.
O chmelu je známo, že patří mezi 300 rostlin, tzv. léků „zelené medicíny, které mohou být zdrojem přírodních látek s estrogenním účinkem nebo s účinkem hormonům podobným (studie VŠCHT). Je možné, že aktuální trend hledání různých druhů alternativní léčby, a zároveň všechny další pozitivní účinky umírněné konzumace piva, zavedou současnou medicínu právě až k chmelu a tím i k pivu.
zdroj: medicina.cz