V České republice trpí vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí až 40 % lidí ve věku 25-64 let, s přibývajícím věkem křivka ještě roste. Rizikové faktory tohoto onemocnění, včetně prevence a včasné diagnózy připomíná článek, který vznikl ve spolupráci s neziskovou organizací Loono. Problematikou hypertenze se zabývá v rámci osvětové kampaně Žiješ srdcem.
V prvé řadě je důležité vysvětlit, co je krevní tlak. Jde o tlak, kterým působí protékající krev na stěnu cévy. Následně působí také na všechny orgány a tkáně v těle. Měří se takzvaný systolický tlak (nejvyšší tlak, kterého je dosaženo během stažení srdce) a diastolický tlak (nejnižší tlak, kterého je dosaženo během ochabnutí srdce). Vysoký krevní tlak neboli hypertenze se pak definuje hodnotami nad 140 mmHg systolického nebo 90 mmHg diastolického krevního tlaku.
Hypertenzi dělíme na dvě základní skupiny – primární a sekundární. „U primární hypertenze, která postihne až 90 % pacientů, příčinu neznáme. Podílí se na ní kombinace genetických faktorů, vlivů zevního prostředí a poruch vnitřních regulačních mechanismů,“ říká prof. MUDr. Petr Toušek, Ph.D., vedoucí divize intervenční kardiologie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a dodává: „Naproti tomu ta sekundární je způsobena onemocněním určitého orgánu, například ledvin, nadledvinek či štítné žlázy.“ Odstraněním tohoto problému pak lze zmírnit nebo odstranit samotnou hypertenzi.
Vysokému krevnímu tlaku se často přezdívá tichý zabiják. Je totiž zrádný svou plíživostí a téměř nijak se neprojevuje. Počáteční mírně zvýšený tlak většina lidí ani nezaznamená. Už v ten moment ale působí na naše orgány v těle. Ohrožené jsou zejména cévy, srdce, mozek nebo oči. Později pak můžeme trpět bolestmi hlavy, pociťovat podrážděnost, zvýšenou únavu či tlak na hrudi.
Neléčeným vysokým krevním tlakem si pak lidé zbytečně zvyšují riziko srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice.
Onemocnění lze předcházet, důležitým faktorem je zdravá strava. Jídelníček by měl obsahovat hlavně zeleninu a ovoce, ryby, luštěniny, ořechy a důležité je také jídlo zbytečně nesolit. Omezit konzumaci jídla připraveného z polotovarů, z restaurací a fast-foodů. Tato jídla obvykle obsahují velké množství soli a tuku. Zásadní je nezapomínat na pravidelný pohyb. Vyhradit si každý den 30-60 minut na fyzickou aktivitu, jakou je například delší procházka. Podle odborníků je třeba také vyhýbat se pravidelnému nebo většímu množství užívání alkoholu, nekouřit a vyhýbat se místům, kde kouří ostatní. Zásadní vliv má také aktuální stres, který je třeba eliminovat na minimum. O problémech se nebát mluvit. Pomoci může i meditace, jóga nebo kontakt s blízkými a přáteli.
Další zajímavé tipy, jak si udržet zdravé srdce a cévy, se lze dozvědět i v podcastu Loono v díle s doktorem Touškem, nebo na www.loono.cz. V rámci kampaně #zijessrdcem, jak správně změřit tlak v domácích podmínkách nebo jak se vyhnout infarktu a mrtvici.
Projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy.
Dle TZ
www.loono.cz
–Zdroj: medicina.cz