Proč jsme v létě méně nemocní

Vliv ročních dob na lidské zdraví je poměrně dobře zdokumentován. Zima bývá rizikové období pro řadu onemocnění, zejména respiračních, v létě se nemocem vyhýbá snadněji. Důvod není zcela jasný, ale zřejmě se jedná o kombinovaný vliv vnějších faktorů, které komplikují „práci“ virů, jednak spouštějí vnitřní mechanismy organismu. Podle výzkumu odborníků z University of Cambridge a jejich spolupracovníků z Londýna a Německa to vypadá, že sezónnost ovlivňuje i aktivitu našich genů. Například změna aktivity genu ARNTL tak během zimního období vede k útlumu imunitního systému a vyšší tendenci organismu k zánětlivým procesům.

Sníženou nemocnost může ovlivnit přísun vitamínu D, který organismus čerpá ze slunečního záření. Vitamín D hraje důležitou roli v posilování imunity, je nutný pro aktivaci protizánětlivé reakce i při rozvoji přirozené a adaptivní imunity. Přirozená imunita je důležitá hlavně při obraně proti mikrobiálním patogenům, nemá paměť na konkrétní antigen, ale poskytuje okamžitou obecnou reakci. Adaptivní imunitu reprezentují T a B lymfocyty, produkuje protilátky a vytváří si paměť na specifický antigen. Zároveň vitamín D vykazuje schopnost zablokovat přehnané reakce přirozené imunity – autoimunitní reakci.

Přirozené světlo, kterého je v létě daleko více než v zimě, podporuje zdraví tím, že pomáhá produkovat vitamín D, reguluje cirkadiánní rytmus (denní hodiny) a pomáhá lépe spát. Už hodinové vystavení slunci dokáže podpořit produkci hormonu spánku melatoninu, který je pro kvalitní spánek klíčový a tím i pro imunitní systém. Melatonin přispívá k vyrovnání hladiny stresového hormonu kortizolu, takže pomáhá zbavit se stresu. K psychické pohodě přispívá přímo sluneční svit, díky němuž se organismus zaplavuje hormonem štěstí serotoninem.

Není sporu o tom, že virům se více daří v chladnějším a sušším počasí, které oslabuje obranné funkce sliznic. Se vzrůstající teplotou toto riziko klesá. Jiným nemocem však teplo může svědčit, zvlášť v kombinaci s vlhkem. Jsou to hlavně bakteriální a plísňová onemocněních, záněty a mykózy. Letní horka nejsou pro imunitu ideální. Organismus je ohrožen přehřátím i prudkou změnou teplot –např. přechodem z rozpálené ulice do klimatizované kanceláře nebo obchodu. Teplotní šok tělu přitom lze způsobit i vnitřně – konzumací ledového nápoje nebo zmrzliny.

Léto ale nabízí dobrou příležitost, jak posílit zdraví a imunitní systém. Využíváním prospěšných účinků slunečního svitu, pohybem na čerstvém vzduchu, konzumací čerstvého ovoce a zeleniny. Celoročně, a tedy i v létě, je možno stravu obohatit kvalitními kvalitní doplňky stravy z čistě přírodních zdrojů. V horkém počasí řada lidí odlehčuje svůj jídelníček i s ohledem na plavkovou sezónu. A redukce tělesné hmotnosti, je-li prováděna zdravě, má samozřejmě na imunitní systém a celkové zdraví blahodárný vliv.

Podle MUDr. Bohumila Ždichynce, spolupracovníka fy Vegall

www.lesensky.cz

www.vegall.cz

Zdroj: medicina.cz