Většina z nás si ráda pochutná na dobré kávě. Občas se diskutoval závěr IARC z roku 1991, že káva je „možný karcinogen pro člověka“ (Skupina 2B, založeno na omezených důkazech pro nádory močového měchýře).V polovině června 2016 však IARC zveřejnil (pro monohé potěšující) zprávu, že nové studie neposkytují adekvátní důkazy o karcinogenitě pití kávy u člověka. Ani studie na zvířatech karcinogenitu nepotvrzují. Dokonce se ukázalo, že káva podporovala apoptózu lidských rakovinových buněk a existují i určité poznatky o redukci rizika kolorektálního adenomu. Pití kávy bylo rovněž asociováno s pozitivním efektem na jaterní fibrózu a cirrhózu. Pití kávy tak bylo přeřazeno do skupiny „neklasifikovatelné jako karcinogen pro člověka“ (Skupina 3). Ale pozor! Pokud ji budete pít velmi horkou (65-70 o C), a to platí pro jakékoli horké nápoje, budete ve zvýšeném riziku rakoviny jícnu – pití horkých nápojů totiž bylo klasifikováno jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka (Skupina 2A).
Pokud chcete prostudovat originální sdělení IARC, doporučujeme krátkou zprávu publikovanou na toto téma v časopise The Lancet Oncology:
Published online June 15, 2016 http://dx.doi.org/10.1016/S1470-2045(16)30239-X
V této souvislosti bychom rádi upozornili na problematické chování v řadě tzv. rychlých občerstvení. Připraví Vám čerstvou, horkou, vonící kávu do kelímku. Pokud spěcháte s pitím horkého nápoje, zvyšujete zbytečně zdravotní riziko. Vyplatí se chvíli počkat!
V Brně 27.6.2016
J.Ruprich
Zdroj: www.szu.cz