Dovolenou si letos podle průzkumů plánuje 82 % Čechů, 47 % z nich dokonce více než jednu (NMS Market Research). Češi rádi tráví dovolenou v tuzemsku, a to nejčastěji ve Středočeském kraji včetně Prahy a v kraji Jihočeském. Ze zahraničních cílů je to Slovensko, Chorvatsko, Itálie, Rakousko, Řecko, Maďarsko, Turecko, Francie, Španělsko a Egypt, které patřily v loňském roce
k 10 nejnavštěvovanějším místům dovolené.
Náplní dovolených bývá odpočinek, poznávání nových a zajímavých míst, ale také místní gastronomie. A právě kuchyně dovolenkových destinací by mohly obohatit jídelníček Čechů nejen z pohledu chuti, ale i z pohledu výživového.
Když pomineme kuchyně našich nejbližších sousedů, které se od té naší tolik neliší, a zaměříme se na vzdálenější destinace, najdeme řadu podnětů pro ozdravění a osvěžení tuzemského jídelníčku. Inspirovat bychom se měli zejména jídelníčky přímořských států.
Stravování Čechů se v dovolenkových destinacích v posledních letech významně mění. Dříve, pokud jeli Češi k moři a do teplých krajů, s plánem trávit čas plaváním a sluněním zpestřeným poznáváním blízkého okolí svého pobytu, využívali hlavně předem připravenou a z domova přivezenou stravu, kterou v místě pobytu doplňovali jen pečivem, případně ovocem a zeleninou. Poslední roky však dávají přednost polopenzi a stále častěji také stravování all inclusive.
Z nutričního pohledu je optimální variantou polopenze, doplněná v průběhu dne lokálním ovocem a zeleninou, případně zmrzlinou. Za předpokladu pohybové aktivity ve vodě zajistí tento způsob stravování přiměřený příjem energie a adekvátní udržení či mírné snížení tělesné hmotnosti. Večeře podávané v jižních zemích v rámci polopenze nám umožní poznat obvyklá jídla a vhodné kombinace potravin běžné v dané zemi. Večerní program či procházka po pláži se pak postará
o požadovaný časový interval mezi konzumací a ulehnutím.
Varianta all inclusive prospívá jen vybíravým labužníkům. Široká nabídka jídel a energeticky bohatých nápojů během celého dne totiž láká k nadbytečné konzumaci, která vede spíše než k příjemnému letnímu odlehčení jídelníčku ke zdravotním obtížím z přejedení či překombinování potravin a jídel. Častým důsledkem je po návratu od moře překvapení z přírůstku hmotnosti,
a to i přes každodenní plavání a konzumaci zdravých jídel. Navíc varianta stravování all inclusive je obvykle přizpůsobovaná chutím turistů, kteří si pak vybírají zejména jídla, na která jsou zvyklí z domova. Taková kuchyně pro inspiraci rozhodně vhodná není.
Pokud budeme využívat typicky lokální stravování, kuchyně dovolenkových destinací může velmi pozitivně obohatit náš vlastní jídelníček. U jídel, která nám chutnala, je však vhodné poptat
se na jejich úpravu. Kromě použitých základních surovin by nás měl zajímat také způsob dochucení, protože doma by bylo pozdě přemýšlet nad tím, co tu skvělou chuť ovlivnilo.