Sušené ovoce se běžně používá do velikonočních mazanců, koláčů, ale jí se i jen tak. Že je v rozumné míře zdravé, o tom není pochyb, jen musíte vybrat správně. To, které není zasažené brouky nebo neobsahuje mnoho pesticidů.
V domnění, že zobeme u televize zdravě, si namísto chipsů domů kupujeme sušené ovoce. A přestože ho konzumujeme s mírou, neboť je v něm velké množství přirozeně (a někdy i nepřirozeně) se vyskytujících cukrů, zas tak zdravě si nepočínáme. Sušené ovoce je totiž bohužel poměrně často nejakostní a nebezpečné. Alespoň do těchto kategorií ho řadí inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Aktuálně SZPI řeší nález rozinek, u nichž laboratorní rozbor potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A, což je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví. Zjištěné množství dvacet devět mikrogramů na kilogram téměř trojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství deset mikrogramů na kilogram.
Zdroj: vitalia.cz