Tělo má neuvěřitelnou schopnost si pamatovat. Především s jakým virem v minulosti bojovalo, jak nebezpečný byl, jak se projevoval a co bylo nutné pro jeho likvidaci. Pokud tělo napadne běžný patogen (vir či bakterie), se kterým se vypořádalo v minulosti už nesčetněkrát, relativně snadno si poradí. Někdy je ale důležité imunitní paměť osvěžit.
Organismus se silnou imunitou má šanci, že si s patogenem dříve či později poradí. Pro lidi se sníženou imunitou (onkologičtí pacienti, diabetici, kardiaci, s obezitou atd.), kterých je v České republice nemalý počet, může mít jakékoliv onemocnění dramatičtější průběh a následky. Právě proto je důležité podporovat imunitu a imunitní paměť, aby tělo dokázalo rychle reagovat a minimalizovat škody.
Rychlost imunitní reakce závisí na tom, kolik je celkově imunitních buněk, mezi něž patří i buňky imunitní paměti. Zde se projeví, zda tělo je dostatečně zásobeno vitamíny, nebo zda některé chybí. Často to bývá právě zinek, esenciální prvek, který je součástí několika set enzymů regulujících metabolismus. Podílí se na stavu imunity tím, že podporuje množení, růst, tvorbu a také funkci imunitních buněk, jejichž počet a funkčnost jsou při obraně organismu velmi důležité.
Význam zinku výrazně roste i při obraně tělních buněk. Pokud si organismus včas „nevzpomene“, vir se dostane až k jádru buňky, pronikne dovnitř a začne se množit. I tomu zamezuje dostatečné množství zinku, který obstoupí tělní buňky a chrání je.
„Jeho nedostatek vede ke snížení obranné kapacity imunitní soustavy. Zinek je nezbytný pro množení všech imunitních buněk, což je pro rychlou imunitní odpověď nezbytné,“ jmenuje nejdůležitější funkce zinku v těle prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Zinek se také podílí na celistvosti kůže a sliznic.
Zdrojem zinku jsou živočišné potraviny, např. játra, červené maso, žloutek nebo tvrdé sýry. Mnozí lidé se těmto složkám z osobních i zdravotních důvodů vyhýbají. Přitom z živočišných zdrojů je nejlépe využitelný. Přítomný je také v některých druzích zeleniny, ale jeho vstřebatelnost je výrazně nižší. Příjem zinku u většiny lidí je nedostatečný, přitom je pro tělo naprosto nezbytný. Zdrojem zinku mohou být doplňky stravy, které mají výhodu, že se nemohou předávkovat. Nepotřebný zinek je totiž průběžně z těla vylučován. Dle TZ
www.focus-age.cz
Zdroj: medicina.cz