Výzva hlavního hygienika: solme s rozumem

Výzva Hlavního hygienika ČR

Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat. Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

• Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty): – posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření; – zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce; – jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků); – omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin; – čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny); – nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami; – kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu; – informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.

• Restaurace, fast-foody, provozovny hromadného stravování, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče: – omezte obsah soli v nabízených pokrmech; – vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu; – omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin; – nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami; – prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány; – nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů. • Výrobci potravin: – zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur; – formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.

• Rodiny s dětmi: – věnujte čas přípravě domácích pokrmů; – vařte se svými dětmi; – vařte z čerstvých surovin; – omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami. • Každý z nás: – naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin; – mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla; – nekupujme pečivo posypané solí; – v restauraci žádejme méně slaná jídla.

K výzvě se připojte na www.mene-solit.cz.

Zdroj: MZ MUDr. Vladimír Valenta, PhD.  hlavní hygienik ČR